понеділок, 4 червня 2012 р.

ДТП на території України (МТСБУ)

Стаття 33 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (Закон) регламентує дії учасників у разі настання ДТП.

Учасники дорожньо-транспортної пригоди зобов'язані (п.33.1 ст. 33 Закону):

- терміново повідомити про дорожньо-транспортну пригоду відповідні органи Міністерства внутрішніх справ України - обов'язкова умова для отримання відшкодування;

- проінформувати один одного про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси - від цього залежить подальше врегулювання збитків;

- вжити всіх можливих заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;

- невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів, повідомити про настання ДТП страховика, з яким було укладено договір ОСЦВА або, у випадках, передбачених Законом, МТСБУ. Якщо з поважних причин небуло змоги виконати зазначені дії, їх необхідно підтвердити документально. Якщо не повідомити страховика у триденний термін, то після відшкодування збитків, заподіяних третій особі, страховик має право вимагати від свого страхувальника компенсації понесених витрат.

ВАЖЛИВО! Учасники дорожньо-транспортної пригоди зобов'язані зберегти транспортний засіб чи пошкоджене майно в такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, до тих пір, доки їх не огляне призначений страховиком аварійний комісар або експерт (п. 33.2 ст. 33 Закону).

Під час оформлення відповідних документів про дорожньо-транспортну пригоду працівники органів Міністерства внутрішніх справ України встановлюють та фіксують необхідні відомості щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності учасників цієї пригоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар